‹

Click Here!
ASUS V9280S és ASUS V9180VS
Videokártya

Röviden az ASUS-ról
Az ASUS egy jól ismert világcég. Termékeiről a kiváló minőség és a számtalan szolgáltatás juthat az eszünkbe, no meg persze az ehhez kapcsolódó az átlagosnál magasabb ár. A viszonylagos drágaság ellenére az ASUS feliratot hordozó videokártyák, alaplapok igen jól fogynak idehaza is, mert egyre többen tapasztalják, hogy érdemesebb márkás terméket vásárolni, mert rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Az NV18 és NV28 grafikus processzor
A
z NVIDIA a 2002 szeptemberének végén jelentette be a GeForce4 termékcsalád "új" tagjait, és az erre épülő kártyák december környékén jelentek meg a boltok polcain. Az újdonságok hosszú sora kimerül abban, hogy az GeForce4 MX440 és a GeForce4 Ti4200 chipek támogatják az AGP 8x (vagy más néven AGP 3.0) szabványt is. A processzor és a memória órajele nem változott (az ASUS persze ügyeskedett, de erről később). A GeForce4 képességeit nem mutatom be újra, hiszen azt már eléggé kiveséztük a Gainward GeForce4 PowerPack! Ultra/750 XP GS tesztben, aki kíváncsi rá, ott megtalálja (és mint említettem, ezek nem változtak most sem).
 

Az NVIDIA kényszerlépése azzal indokolható, hogy legnagyobb versenytársa, az ATI már piacra dobta az AGP 8x-t is ismerő kártyáit illetve valamivel ki kell tölteni a GeForce FX megjelenéséig az időt. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy rengeteg más gyártó is piacra dobta saját low end chipjét (SiS Xabre sorozat, Trident XP4), és ezekkel is fel kell venni a versenyt. De mire is jó az AGP 8x?

Az AGP 8x (AGP 3.0)
A
z AGP, azaz az Advanced Graphics Port a 3D alkalmazások nagyobb sávszélesség igényét elégíti ki több-kevesebb sikerrel. Az eredeti, 1.0-s változat 32 bites interfészt használt 66 MHz-es órajellel, ennek megfelelően 264 MB/s az átviteli sebessége. Az AGP 2x bevezette a DDR átvitelt, így duplájára, 528 MB/s-ra nőtt a sebesség. Az AGP 2.0 tartalmazza a Fast Writes üzemmódot valamint a Quad Data Rate eljárást, így 1056 MB/s a sávszélesség. Egyúttal a működési feszültség is lecsökkent 3,3 voltról 1,5 voltra.
A legújabb, AGP 8x már Octal Data Rate átvitelt használ (2112 MB/s), a feszültség pedig 0,8 V-ra csökkent.
Természetesen nem csak a nagyobb sebességben különbözik az AGP a PCI-tól. Az AGP többek között megvalósítja a DiME (Direct in Memory Execution) eljárást, amely azt jelenti, hogy a textúra műveleteket el lehet végezni a rendszermemóriában is, nem kell áttölteni őket a helyi frame pufferbe.
Az AGP 8x visszafele kompatibilis a korábbi AGP interfészekkel, bár legtöbbször a feszültségek változása miatt AGP 3.0 slotban nem használhatunk AGP 1x kártyát (erre fel szokták hívni a figyelmet az alaplapok leírásában).

Az AGP 8x a legutolsó 32 bites AGP szabvány, mert a jövőben a PCI Express nevű grafikus interfészt alkalmazzák majd a fejlesztők. A megjelenés 2004-ben várható.

 


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat