‹

Click Here!
Nikon Coolpix 2000
Digitális fényképezőgép

A Nikonról

Azt hiszem a Nikont nem kell senkinek sem bemutatnom. A japán céget még azok is ismerik, akik csak hobbiból fényképeznek, és nem űzik professzionális szinten ezt a foglalatosságot. A Nikon a tavasz végén mutatott be három új fényképezőgépet, a Coolpix 2000-et, a Coolpix 4500-as és a Coolpix 5700-at. Ezúttal a legkisebb modellt mutatjuk be, amely ár/teljesítmény arányával biztos sokak figyelmét felkelti.

Az első benyomások

A dobozon minden lényeges információ megtalálható több nyelven is (magyarul nem): a legfontosabb funkciók valamint a csomag tartalma. Az ezüst-kék készülék elsősorban a kezdőknek készült. Ennek ellenére 3-szoros optikai zoom-mal, és 2 Mpixeles felbontással dicsekedhet, azaz semmiképpen sem sorolható az alsó kategória legalsó szegmensébe.

A kompakt kialakításnak köszönhetően a gép nem súlyos, tömege elemek nélkül 190 g. A fejlesztők a kezelőszervek számát a lehető legkevesebbre próbálták csökkenteni, de a legfontosabb funkciók természetesen egy gombnyomással elérhetőek. Fogása kényelmes, még a nagyobb kézzel megáldottaknak sem kell félniük, hogy eltakarják a vakut, vagy az optikát.

Az objektív fényereje f/2,8-f/4,9, amely se túl jónak, se túl rossznak nem nevezhető, ha megvizsgáljuk a gyújtótávolságot: F=5,8-17,4 mm (35 mm-es kisfilmes gépeknél ez 38-114 mm-nek felel meg).
A korábban már említett 3-szoros optikai zoom mellett 2,5-szeres digitális zoomot is bevethetünk, de itt már csak bűvészkedésről van szó, ezért ez utóbbi használatát érdemes kerülni.
Fontos lehet még a tárgytávolság is: normál üzemmódban ez minimum 30 cm, makró módban viszont 4 cm, ez pedig nagyon jónak nevezhető ebben a kategóriában.

A fejlesztők háromféle fénymérési módot építettek be: mátrix, középre súlyozott és pontmérés. A mátrix mérésnél a képet 60 szegmensre osztják, és minden szegmens egyforma súllyal vesz részt a számításoknál. A középre súlyozott megoldásnál a kép közepén (kb. 1/15 részén) található szegmensek nagyobb súllyal számítanak. A szpotmérésnél viszont csak egyetlen egy, a középső szegmens számít (ez látható is a LCD képernyőn).

Ha már az LCD-nél tartunk, akkor érdemes arra is néhány szót vesztegetni: A 1,5 colos (3,81 cm-es) TFT 110 ezer képpontot tartalmaz, fényereje szabályozható. Sajnos a gépen nincs optikai kereső, így minden esetben ezt a kis képernyőt kell használnunk. Ez nem lenne nagy baj, de egyrészt növeli a fogyasztást, másrészt napos időben elég rosszul látható, mert nagyon visszatükrözi a fényt.

 


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat