‹

Click Here!
Nikon Coolpix 2000
Digitális fényképezőgép

Szoftverek

Az elkészített képeket természetesen át kell tölteni a számítógépünkbe illetve manipulációkat kell rajtuk végrehajtani, ez pedig szoftverek nélkül nem lehetséges.
Tulajdonképpen magához az áttöltéshez nem is kell semmilyen program, egyedül egy meghajtóprogramot kell telepítenünk (a tesztet Windows 98SE alatt végeztük, elképzelhető, hogy más operációs rendszernél nem kell drivert telepíteni), és azután mint cserélhető meghajtót látjuk a fényképezőgép memóriakártyáját. A meghajtóról pedig az Intézővel, Windows/Total Commanderrel vagy bármilyen más fájlkezelő programmal átmásolhatjuk a képeket. Ráadásul a memóriakártyára is másolhatunk fájlokat, azaz a gép CompactFlash meghajtóként is használható! Ha támogatott felbontású (1632x1224, 1024x768, 640x480, 320x240) JPEG képeket töltünk fel a kártyára, akkor azt a gépen meg is tudjuk tekinteni, annak ellenére, hogy nem a készülék mentette el azokat. Így a már digitálisan "feljavított" képeket visszatölthetjük, és elvihetjük a rokonokhoz megmutatni.
Természetesen a szolgáltatások teljes körű kihasználásához szükség van egy speciális programra, hiszen csak ez kezeli a különböző beállításokat (pl. a fényképezőgépen megszabhatjuk, hogy mely fotókat szeretnénk áttölteni). Ez automatikusan megjelenik, amikor csatlakoztatjuk a Coolpix 2000-et a számítógéphez, és egy gombnyomással elindítható a felvételek áttöltése. A folyamat lezárulta után pedig elindul a beállított program (pl. a Nikon View 5).


Az alkalmazások


Nikon View 5 magyar használati utasítás

Nikon View 5

A Nikon View 5 tulajdonképpen a "főszoftver". Ezzel tölthetjük át a képeket, valamint néhány egyszerűbb műveletet is elvégezhetünk rajtuk (elforgathatjuk, megváltoztathatjuk a színeket, megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk stb.). A képeket egy gombnyomással elküldhetjük emailben is.

PhotoStation Easy

A PhotoStation Easy egy fényképalbum digitális megvalósítása. A képeket különböző szempontok szerint mappákba kategórizálhatjuk. illetve itt is elvégezhetjük azokat a műveleteket, amelyeket a Nikon View 5 is felkínál. Minden képhez rögzíthetjük a fotós nevét, a kép címét, valamint kulcsszavakat és egy leírást. Ezekre a Find menüpont segítségével rákereshetünk, így egy jól felépített albumban pillanatok alatt megtalálhatjuk a keresett képet.

Panorama Maker

Számomra ez a program volt a legérdekesebb. Segítségével hatalmas panorámaképeket illetve QuickTime VR formátumú filmet készíthetünk. A lényeg az, hogy a fényképezőgéppel úgy kell lefotóznunk az adott tájat, hogy egy helyen állva, kb. 25% átfedéssel fotózunk. A szoftverrel vertikálisan, horizontálisan vagy mozaikszerűen illeszthetjük össze a képeket. A Panorama Maker automatikusan megkeresi az átfedéseket, korrigálja a lencse és a fényerő különbségei okozta torzulásokat és összeállítja a képet.
A QuickTime VR pedig egy olyan speciális film, amely tulajdonképpen egy három dimenziós tér leképezése. Ebben az egér segítségével körbeforoghatunk, zoomolhatunk, és úgy érezhetjük magunkat, mintha ott lennénk az adott helyszínen.


Többek között ezekért a szolgáltatásokért érdemes digitális fényképezőgépet venni, hiszen ilyen "fényképragasztást" a hagyományos papírképekkel nagyon nehéz kivitelezni, mindenképpen be kellene digitalizálni őket a tökéletes eredmény eléréséhez.

A szoftverekhez is megkapjuk a teljes magyar nyelvű kezelési útmutatót (több mint 250 oldal, ebből 130 a telepítéssel foglalkozik!), de csak digitális (PDF) formában. Ez talán nem olyan nagy baj, hiszen a programok használatát úgy is csak a számítógép előtt ülve lehet elsajátítani. Ez újabb jó pont, hiszen igen ritka, hogy az ajándék szoftverekhez is kapunk magyar leírást. 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat