‹

Click Here!
Nikon Coolpix 2000
Digitális fényképezőgép

Beállítási lehetőségek

Kompakt készülékről lévén szó, sok beleszólási lehetőségünk nincs a kép elkészítésével kapcsolatban, hiszen a legtöbb esetben az automatika dönt jól vagy rosszul helyettünk. Ennek ellenére az opciók között több érdekességet is találunk, ezért érdemes röviden áttekinteni rajtuk.

A ritkábban használt funkciókat a Menu feliratú gombbal előhívható menüben állíthatjuk be, de a gyakran szükséges dolgokat külön kezelőszervvel érhetjük el. A gép tetején az elsütő-billentyű mellett kapott helyet a hüvelykujjal forgatható üzemmód tárcsa:

 

  • automatika

  • party (automatikus vaku, vörösszem-effektus csökkentés)

  • ellenfény (vaku derítés üzemmódban)

  • porté (kis mélységélesség)

  • éjszakai (automatikus vaku, vörösszem-effektus csökkentés, hosszú záridő)

  • strand/sípálya (erős megvilágítás, nagy fényerők esetén használandó)

  • mozgóképrögzítés (maximum 20 mp, 320x240 pixel, 15 kép/mp sebesség)

  • lejátszás

Szintén a készülék tetején van a ki/bekapcsoló gomb. A "Be" állás ellenére is lehet kikapcsolt állapotban a gép, ha az automatikus kikapcsolásra beállított idő lejárt. Ilyenkor újra ki majd újra be kell kapcsolni az apparátot.
Az exponáló gomb jó helyre került. Működése az automata gépeknél megszokott: félig benyomva beáll az autófókusz, majd az LCD-n megjelenik a zöld jelzés. Ekkor teljesen lenyomva a gombot elkészül a kép. Természetesen piros jelzésnél is készíthetünk képeket, de jó eredményre ne számítsunk...

A többi kezelőszerv a gép hátuljára került. Lássuk őket balról jobbra haladva:
A legelső gombbal az önkioldó kapcsolható be, amelyet 3 vagy 10 mp-re állíthatunk. Sorozatfelvételt vagy mozgóképet sajnos nem készíthetünk önkioldóval. Lejátszás üzemmódban megváltozik a funkció: 320x240 pixeles képet (Small Pic) készíthetünk a memóriakártyára, amelyet később egyszerűen el tudunk küldeni emailben. Én ezt feleslegesnek tartottam, hiszen ezt megoldhatjuk bármelyik mellékelt programmal is, és akkor nem foglaljuk a memóriakártyát a kis képpel is. Talán egy előnye van: a kis kép elkészítése után törölhetjük a nagyot, ha arra nincs szükségünk... Esetleg hasznosabb lett volna egy olyan szolgáltatás, amellyel a már elkészített képek felbontását, minőségét tudnánk utólag kisebbre venni. Ezzel a kevésbé fontos képeket nem kellene törölni, mégis helyet tudnánk felszabadítani.

A következő gomb a távolság beállítására szolgál. Makró módban akár 4 cm-ről is készíthetünk fotókat, míg a végtelen beállítás akkor jön jól, ha ablaküveg mögött fotózunk. A távolságot egyébként csak automatika vagy strand/sípálya beállításnál módosíthatjuk. Lejátszásnál ezzel jelölhetjük ki a fotót számítógépes áttöltésre (alapértelemzés szerint mindegyik ki van jelölve).

 

A harmadik nyomógomb a vaku üzemmódjára van hatással. A lehetőségek: kikapcsolt, automatikus, automatikus vörösszem-effektus csökkentéssel, derítés és lassú szinkron. A vaku üzemmódja csak automatika, portré és strand/sípálya üzemmódnál állítható. Lejátszás módban a kép törlésére szolgál (természetesen ilyenkor megerősítést kér a rendszer).

 

A felső sorban az utolsó kezelőszerv a zoom szabályzására szolgál. Ez pontosan az üzemmód-választó tárcsa alá került, így hüvelykujjal vezérelhetjük. Az LCD kijelzőn látható a zoom állása, valamint az is, hogy bekapcsoltuk-e a digitális zoom-ot (egy függőleges vonal választja el egymástól a két tartományt). Lejátszásnál a bal gommbal indexképeket kapunk: először 2x2, majd ha újra megnyomjuk, akkor 3x3-as felosztással. A jobb oldali gomb pedig az aktuális képet nagyíthatjuk, megvizsgálhatjuk a részleteket. A fokozatok: 2x, 4x, 8x és 16x. A nagyított képben az alsó tárcsával tudunk mozogni, de sajnos ez a mozgatás nagyon lassú, közel 1 mp is eltelik két mozgatás között. Egyébként a kis indexképeketet is hasonló lomhasággal készíti el a gép.

A zoom gombjai alatt még két gombot láthatunk. A felsővel (Quick) gyorsnézetet kérhetünk, azaz megtekinthetőek az elkészített képek, nem kell az üzemmód-választó tárcsát elforgatni. Ilyenkor is nagyítható a kép, valamint törölhető, ha éppen nem jól sikerült. Lejátszás módban ennek a gombnak nincs funkciója.
 

Az alsó gomb (Menu) a menü előhívására/eltüntetésére szolgál. A megjelenő menü attól függ, hogy felvétel vagy lejátszás üzemmódban vagyunk-e. A feliratok jól olvashatóak, a menü kezelése nagyon egyszerű: a kurzortárcsa jobbra mutató nyilával tudunk belépni a menübe illetve érvényesíteni a beállítást, míg a balra mutató nyíl egy szintet visszalép. A menük pontok gyorsan válthatóak, itt nem kell késleltetésre számítani.

Végül itt található meg a kurzorpad, amellyel a menüben mozoghatunk, illetve néhány más funkciót érhetünk el. Ha már szóba jöttek a menük, akkor lássuk a menüpontokat!

 

  

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat