‹

Click Here!
Intel Celeron 2,2 GHz
Processzor

Külsőségek
T
esztünkhöz egy dobozos változatot használtunk, ezért érdemes néhány szót elvesztegetni a külcsínre is.
Az Intel mostanában nem túl sok munkát adott a design csoportnak, mert a 2,2 GHz-es Celeron doboza - a feliratoktól eltekintve - teljesen megegyezik a már igen korosnak mondható 300 MHz-es Celeron dobozával. Egyedül a mérete nagyobb, hiszen a Socket 478 processzorokhoz már drabálisabb ventilátor szükséges.
A dobozon egy hologramos matrica és egy címke is jelzi, hogy egy 2,2 GHz-es változattal van dolgunk. Ez utóbbin még leolvashatjuk a maximális feszültséget és a csomagolás idejét is, ami esetünkben karácsony előtt 1 nappal történt.


A doboz...
(Kattints rá a nagyításhoz!)

Tartalom
A
dobozban a processzor mellett egy Intel hűtőventilátort és egy nejlonzacskóba csomagolt füzetkét találunk. A füzet szerint a cég három év garanciát vállal a processzorra (bár ezt itthon valószínűleg nehéz érvényesíteni). Az utolsó négy oldalon megtaláljuk a telepítés menetét, ami igazán nem bonyolult. A hűtőventilátor igen könnyen felszerelhető, itt nem kell tartanunk az AMD processzoroknál előforduló lesarkazástól. A hűtéshez nem adtak szilikonzsírt, de a borda alját egy speciális hővezető anyaggal vonták be, tehát zsírra nincs is szükség.
A csomag nagyon fontos része még a Celeron felirattal ellátott Intel Inside matrica...


...és ami benne van
(Kattints rá a nagyításhoz!)

Túlhajtás
K
orábban már említettem, hogy új gyártástechnológia bevezetésénél a processzorok jelentősen túlhajthatóak. Nos, büszkén jelenthetem, hogy ezúttal sem kell csalódnunk, mert a 2,2 GHz-es processzor 3036 MHz-en sikerült meghajtani. Igaz, a magfeszültséget némileg meg kellett emelni a teljes stabilitáshoz: 1,525 V helyett 1,7 V-on működött a CPU. A buszsebességek ennek megfelelően változtak: a 400 MHz helyett 552 MHz-es lett a processzor négyszeresen pumpált busza, a memória pedig 368 MHz-en üzemelt. A magas szorzó (amit az Intel processzorainál nem lehet állítani) miatt ennél magasabbra nem tudtunk kapaszkodni (1 MHz-es léptetés 22 MHz-es emelést jelent), de azt hiszem, a 38%-os eredmény sem elhanyagolható.


Közelkép
(Kattints rá a nagyításhoz!)


A tesztek során a túlhajtott processzor hőmérséklete 67-68 oC-ig emelkedett, míg üresjárásban 55 fokos volt. Ez nem túl vészes, hiszen a legutóbb tesztelt 2,4 GHz-es Pentium 4 már 2,7 GHz-en elérte a 66 oC-t.
A hűtőventilátor fordulatszáma 3300 1/p-ig emelkedett, "üresben" pedig 2700 1/p-en teljesített (a dinamizmus az ASUS Q-Fan technológiájának köszönhető, erről bővebben az alaplap tesztjében olvashattok). Egyik helyzetben sem nevezhető hangosnak.

 


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat