‹

Click Here!
Olympus C8080WZ digitális fényképezőgép és
Hewlett-Packard Designjet 30 nyomtató
 

Az előző, 2001 decemberi írásomban, a HP P1000 tintasugaras nyomtatót és a HP C618 digitális fényképezőt mutattam be, azóta sokat fejlődött a digitális technika és a csábításnak nem lehetett ellenállni. Így egy nagy ugrással a 2 megapixelből a 8 megapixel világába kerültem. A készülékek kiválasztásakor a cél az volt, hogy az előzőekben használt fotófelszerelés hiányosságait, hátrányait átlépve, még nagyobb méretben lehessen nyomatokat készíteni a saját képeimből. Mindkét márkanévvel mindenki találkozott már, a megbízhatóság és a minőség felsőfoka jellemző rájuk.

Csomagolás: 

Tökéletesen védi mindkét berendezést, az ütéstől, porosodástól, nedvességtől. Minden fontos az első használatba vételhez szükséges tartozékot hiánytalanul tartalmaz.

Telepítés: 

Az OLYMPUS esetében egyszerű, míg a HP már több fejtörést igényel, különösen, ha a kalibrálást is el akarjuk végezni.

Tapasztalatok:

Most is előbb a HP D30-s (230 eFt) nyomtatóról írok, mert ez a rész sokkal egyszerűbb, rövidebb, mint a fényképezéshez tartozó leírás. Az egyszerűbb kezelés a nyomógombok mennyiségén és a használati útmutató vastagságán is észrevehető. Az indulócsomagban  minden színnek külön nyomtatófej és -patron található, de az alap programokon kívül ebben az árban nincs benne, a HP színmérő GretagMacbeth technológiával támogatott monitor kalibrációhoz szükséges program. Ezzel a programmal már 350 eFt lenne az ára, de otthoni alkalmazáshoz ez a program nem feltétlen szükséges, inkább a nyomdáknak fontos. A nyomtató installálása lényegesen több időt igényelt mint, ahogy vártam. Ez főleg az útmutató felületes átolvasása miatt volt, érdemes több gondot fordítani a leírások átnézésére. Nos, végül is az installálás végeztével sikerült egy fejkalibráló ábrához jutni, melyet teljesen automatikusan lézerek segítségével készített el a nyomtató.

Számtalan fotópapír is van a kezdő csomagban, többek között A3+ méretű is. Ezeken a HP fotópapírokon a nyomtatott kép minősége 2400x1200 dpi, szemmel láthatóan ugyan olyan szép, mint a HP P1000-nél. Talán az igazi különbséget évek multán láthatjuk meg, mely az új festékeknek köszönhetően azt fogja jelenteni, hogy nem fakulnak ki a nyomatok. Eddigi P1000-sel készült képek nagy része, papírminőségtől és igénybevételtől függően sajnos valóban kifakult. Főleg a napfénynek kitett képek fakultak, de van olyan nyomatom, amely már öt éve változatlanul gyönyörű színekkel pompázik egy különleges HP műanyag fólián. Tanulság tehát, a papír és tinta összerendelése a gyártó ajánlása szerinti legyen, ekkor kapjuk a legjobb eredményt.

A nyomtatóról még talán annyit jegyeznék meg, hogy tetemes helyet igényel és nem érdemes állandóan bekapcsolva tartani, mert készenléti állapotából egyébként is gyorsan üzemkész tud lenni és üzemkész állapotában, folyamatosan hűti magát, ezért van egy alap ventilátorzaj, amit elkerülhetünk kikapcsolt állapotban. Az OLYMPUS cég termékei még mindig Japánban készülnek. Idehaza nem olyan széles körben elterjedtek, mint más vezető fényképezőgyártók termékei. Innen is látszik: a kiválasztáskor elsősorban az vezérelt, hogy a legjobb ár/teljesítményt és nem utolsósorban olyan szolgáltatásokat kapjak, amelyek már nagyon hiányoztak az eddigi fotóeszközeimből.


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat