‹

Click Here!
Iwill KK266plus-R
Socket A alaplap

A részletek
Ha jobban megvizsgáljuk az alaplapot, akkor rögtön feltűnik, hogy a tápcsatlakozó nem túl szerencsés helyre került, mert a tápkábelek akadályozhatják a levegő áramlását. A processzor foglalat pedig akkor okozhat gondokat, ha olyan házba szereljük be az alaplapot, ahol a tápegység a processzor fölött van.


Három fázis 

Nem mehetünk el szó nélkül a feszültségszabályzó mellett! A legtöbb alaplapon csak kétfázisú szabályzóval találkozhatunk, de az Iwill erre az alaplapra három fázisú változatot tett. Az AMD processzorok igen sok áramot fogyasztanak, és ez a szabályzó több mint 46 A áramot képes a processzor számára szolgáltatni, így jóval stabilabb a rendszer. Ezt jelzi az is, hogy igen jól túl tudtuk hajtani a tesztben használt processzorunkat, de erről majd később...

A hangchip és az AMI RAID vezérlő

Annak ellenére, hogy szinte mindent a BIOS-ból tudunk beállítani, néhány jumpert is találunk a lapon: az integrált hangchipet és a RAID vezérlőt csak jumperrel lehet letiltani, és szintén ilyen módon szabályozható a processzor I/O feszültsége is. Ez nem is lenne gond, de a hangvezérlő jumpere pont két PCI slot között van, és ehhez elég nehéz hozzáférni, ha kártya is van az adott két slotban.
A hátsó csatlakozósoron nincs semmi különös, minden színkódolt, de ez már jó ideje így van.Bal oldalon az egyszerűbb, jobb oldalon a profibb
(Kattints rá a nagyitáshoz!)

Az C-Media hangchipjének különlegessége, hogy nem csak 4 (4.1) hanem 5.1 csatornát  kezel és SPDIF be/kimenetet is szolgáltat, ilyennel pedig nem nagyon találkozhattunk eddig alaplapokon. Tulajdonképpen ebben tér el a KK266plus a KK266-tól (a KK266-on "csak" négycsatornás hangchip van). A mélynyomó, hátsó, és a center hangdobozok csatlakozóját egy külön kivezetésen találjuk, amit egy kártyahelyre kell becsavarozni, de az alaplappal egy szalagkábelen tartja a kapcsolatot. A kivezetésből két fajta létezik: A SuperAudio változaton a fentieken kívül van koax és optikai SPDIF ki és bemenet is, azaz digitális módon is összeköthetjük a hangvezérlőt a külső dekóderrel vagy erősítővel. Sajnos az én dobozomban csak a "butított" változat volt, így a SuperAudio pontos mibenlétéről nem tudok beszámolni. A jó megfigyelők észrevehetik, hogy a kis kivezetésen is vannak jumperek. Az Iwill mindenre gondol: ezekkel be lehet állítani, hogy a Bass/center csatlakozó melyik erén legyen a basszus, és melyiken a középső csatorna. Azaz mindenféle hangrendszerhez használhatjuk az alaplapi vezérlőt, nem kell aggódni amiatt, hogy ez a két csatorna fel lesz cserélve.
Végül meg kell említenem azt is, hogy a legtöbb esetben használhatatlan AMR/CMR/CNR csatlakozó helyett egy ISA slot van az alaplapon, ez pedig sokszor jól jöhet, ha egy régebbi - vagy speciális rendeltetésű - kártyát szeretnénk használni. Az Iwill nem szállít az OEM gyártóknak, ezért is hagyhatta el az AMR/CMR/CNR slotot. (Elsősorban a számítógépgyártók használják ezeket a bővítőhelyeket, mert így néhány centet le tudnak faragni a komplett gép árából. Bolti forgalomban nagyon nehéz beszerezi ilyen csatlakozással rendelkező kártyát.)


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat