‹

Click Here!
Hewlett-Packard PhotoSmart P1000 nyomtató és Hewlett-Packard C618 digitális fényképezőgép

A HP közismert világcég. HP PhotoSmart P1000 tintasugaras nyomtató (60000 Ft) és HP C618 (eredetileg Pentax EL-200) digitális fényképezővel (100000 Ft) kapcsolatos, már közel egyéves tapasztalatomat osztanám meg az olvasóval. A készülékek kiválasztásakor, még a vásárlás előtt a viszonyítás alapjául egy húszéves tükörreflexes teljesen manuális fényképezőgép szolgált a hagyományosnak mondható negatív előhívás és papírkép feldolgozásával együtt. A analóg fotózás hátrányai közül főképpen az kidolgozás esetlegességét és hosszadalmasságát, továbbá a drágaságát emelném ki.
A főcél az volt, hogy olcsóbban és gyorsabban lehessen a kész képekhez hozzájutni, méghozzá minél kevesebb kompromisszummal.


Csomagolás
:
Szokásos HP által megszokott.

Telepítés:
Gyerekjáték az egész.

Tapasztalatok:
A nyomtatással kezdeném a beszámolót, a legjobb fotóminőségű kép készítéséhez fontos a megfelelő papír használata. A nyomtató programjánál be kell állítani a 2400 dpi felbontást és a papír típusát, többit már a nyomtató elintézi. A nyomtatás minőségét szép telt természetes színek, és éles kontúros dinamikus rajzolat jellemzi. Természetesen a nyomtatónak küldött digitális kép minősége is nagyon fontos, az akcióban hozzá adott HP C618 digitális fényképezőgép jól illeszkedik a nyomtató minimális igényeihez. Ez azt jelenti, hogy az 1200x1600 pixel éppen elegendő az A4 méretű nagyításhoz, egy kerettel még nem esik szét a kép.
A digitális fényképezővel a közel egy év alatt 12 ezer képet készítettem, ebből a mennyiségből kétharmada használható a készítés céljának megfelelően. Az egyharmad mennyiség azonnal törlésre került, mivel a képek alapvető problémákkal készültek el. A problémák közül a kiemelném az életlen, bemozdult képeket. A lényeg az, hogy a gép alapbeállítása szerint 1/60 sec az expozíciós idő, ami a kézből való fényképezéshez viszonylag nagynak mondható, továbbá az exponáló gomb megnyomása után a gép előbb fényt mér, élességet állít, majd megtörténik a kép elkészítése. Az exponálás befejezéséig az automatizmusok hosszú időt 1/2-1 sec igényelnek, így a téma vagy a gép könnyen elmozdulhat. A hagyományos fényképezőgépnél az expozíció szinte azonnal bekövetkezik, mert a beállításokat jóval előtte már manuálisan elvégeztük, és tudatában vagyunk a beállításaink hatására, magyarul előre felkészülünk a hosszabb expozíciós időre. A digitális gépnél, hosszú gyakorlás és tapasztalatgyűjtés után sikerült az életlen képeket elkerülni a digitális gépet stabilabban kell a kiválasztott témára tartani úgy, hogy a téma se mozogjon, illetve a téma az élességállítási mezőben maradjon. Persze sok gyakorlással meg lehet tanulni a fókuszfixálást is, amelynek segítségével már nem kell a témának végig a kép közepén lennie. Itt említeném meg a digitális fotózás legnagyobb előnyét, méghozzá azt, hogy csak a használt memóriakártya vagy -kártyák mérete szab határt a készített képek mennyiségének, így bátran szinte ingyen lehet gyakorolni.
Fontos lehet még a digitális gép magas energiafogyasztása, nagyon falánk módon eszi az elemeket. A leginkább használható elemeknek, amelyek az eredeti csomagban is megtalálhatóak voltak (Lithium 1,5 V) AA ceruza méretűek, és sajnos elég magas az áruk (1000Ft/db). Én igyekeztem gyorsan beszerezni ceruza méretű NI-MH Fujifilm 1600 mAh akkukat (1500 Ft/db), ez a típus nagy áramokat képes fogadni és leadni, így az 1,2 V kapocsfeszültség ellenére is jól használható. Megfelelő töltés érdekében a Conrad Charge Manager 2010 típusú 4 db akkut függetlenül felügyelő professzionális töltőjét használom (50000 Ft). A kiválóan feltöltött 1,48 V kapocsfeszültségű akkukkal, legnagyobb energiafelhasználás közben vaku és LCD kijelző használattal akár 100 kép is elkészíthető.
HP C618 gép specifikus tulajdonságait nem sorolnám fel, de egy-két gondolatban jelezném a hagyományos fotózáshoz képest igen jó tulajdonságát. A nem cserélhető 3x-os gumioptika normál használathoz kiváló, igen szép a rajzolata csekély a torzítása és magas a fényereje. Külön kiemelném a MACRO fotózási lehetőségét, melynek használatával igen szép részletgazdag fotókat lehet készíteni. A legélesebb és legkontrasztosabb fényképeket úgy kapjuk, ha lehető legnagyobb zársebességet és legnagyobb mélységélességet állítjuk be. Ilyen beállításhoz sok-sok fényre van szükség, ezért nagyon jó megoldásnak tartom a kézi és automata üzemmódban egyaránt variálható vaku használatot. Bármely előre meghatározott zársebesség 1/1000-4 sec mellet automatikusan szinkronizál, sőt igazi rendszervaku tulajdonságokkal bír. A beépített vaku színhőmérséklete igen jól illeszkedik a napfényhez és a meleg fényű műfényekhez is. Sajnos nincs közvetlen külső vaku csatlakozási lehetőség, így 2 méternél nagyobb távolságoknál már nem elegendő a fény, szükséges az állvány használata vagy más műfényt adó világítás.
Ha a műfény határozottan erősebb, mint az egyébként meglévő természetes fény, akkor többnyire jól állítja be a színhőmérsékletet, de elég gyakran (50-ből 1-2-szer) téveszt, a hibás színű kép szerencsére az LCD kijelzőn rögtön látható és a DISPLAY ki-be kapcsolásával javítható.
Érdekességképpen említeném meg a ritkán, de már többször előfordult bosszantó hibát: kinyomozhatatlan okok miatt teljes lefagyás is előfordulhat, a fellépő hibát csak az elemek kivételével lehet megszüntetni.
Van egy még rémisztőbb jelenség: az objektív motoros mozgatása eltéved, végállásra szalad, és ekkor igen erős kattogó hangot ad, ilyenkor szintén az elemek kivétele segít.
Egyébként a kis tömör felépítésből adódóan szinte minden szélsőséges körülmények között: eső, mínusz 20 fok hideg, erős ellenfény esetén is jól működik.

Előnyök:
Mindenki számára könnyen használható, számtalan lehetőség rejlik a rendszerben. Például az infra távirányító, a TV csatlakozás és a digitális hangfelvétel is nagyszerűen alkalmazható.

Hátrányok
:
Lényegi fejlesztésre nincs mód, nem cserélhető az objektív, nem cserélhető a CCD és nem köthető közvetlenül hozzá külső vaku.

Összességében elmondhatom, igazi barátságba kerültem ezzel a kis házi fotólaborral, élvezettel kapom elő a már hozzám nőtt, kis fényképezőt és sok-sok képet készítek vele. Minden kezdő, a fotózás iránt érdeklődőnek ajánlani tudom, pedig még a számítógépes digitális képfeldolgozásban rejlő hatalmas lehetőségről nem is írtam.

Hódi Gusztáv

2001. december 22.


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat