‹

Click Here!
Dexxa Optical Mouse egér

A Dexxa a Logitech olcsó kategóriás gyártója. De nézzük csak utána, ez egyben gyengébb minőséget is jelent?

Csomagolás
:
Tetszetős színes kartondobozban kapjuk az egeret, a telepítőprogramok a mellékelt CD-n vannak. Egérként e nélkül is használhatjuk, de a CD-ről feltelepített szoftver néhány extra funkciót is lehetővé tesz.
Az egér - oldalgombok nélkül - nem követi a mai design-t, mindössze bal-jobb gombok és egy görgő kapott helyet az egyébként  kézreálló, közepes méretű eszközön.

Telepítés:
Alapesetben mint említettem, nem kell telepíteni, mindössze (kikapcsolt gépnél) bedugni majd a gépet bekapcsolni. Ezek után már használható is, bár ekkor az op.rendszer "csak" szabványos soros portra csatlakozó egérnek ismeri fel, ami különösebb nem jelent semmiféle hátrányt, a gombjai is, és a görgő is jól működik.

Tapasztalatok:
Mit is várjunk egy egértől?
Természetesen alapvetően a pozícionálás, kattintás, azaz a számítógépnek adott utasítások a fő feladat, de ma már nem mellékes az ergonómia és az esztétikum sem. Van, aki levélírásra, van, aki internetezésre, mások pedig játékra stb. használják a számítógépüket, így az általunk beszerzett egérnek elég univerzális feladata van.
Tulajdonképpen a fenti alapoknak a játék kivételével, majd mindegyik egér megfelel. Akkor miért kell nekünk optikai egér?
Ma már a technológiának köszönhetően nem drágábbak ezek az egerek, ráadásul az egér súlya a golyó kihagyásával jelentősen csökken, és nem igényelnek karbantartást, sőt még egérpadot sem! A régebben gyártott optikai egerek ugyanis csak a speciálisan hozzájuk adott padon működtek, a maiak már szinte bárhol. A következő előny a karbantartás elhagyhatósága. Mindenki ismeri a folyton elkoszolódó, döcögős, akadozó golyós egereket. Nos ez már a múlt! Ez az egér semmiféle karbantartást nem igényel, lévén, hogy nem a - szennyeződésre érzékeny- golyó elforgása által közvetített optikai jel (optomechanika) a működési elv alapja, hanem tisztán optikai, azaz az alatta lévő területet tapogatja le, "fényképezi" le, kb. 400-szor másodpercenként. Egyéb jellemzők mellett ez a paraméter az, ami megkülönbözteti a gyártók termékeit egymástól. A jobb megértés kedvéért tegyünk egy kísérletet! Próbáljuk egerünket, egy villámgyors mozdulattal például jobbról balra átvinni a képernyőn. Ha elég gyorsak voltunk, meglepve tapasztaljuk majd, hogy nem sikerült. Az egér alig-alig mozdul!
Itt említem meg, hogy például egy háromszor drágább Microsoft IntelliMouse Explorer, vagy egy Logitech Dual Optical kb. 800-1500-szor "fényképez", ahol ez a jelenség sokkal kevésbé tapasztalható. De azért gyorsan szögezzük le, hogy ennek hátránya a mindennapi géphasználatnál nem derül ki, mindössze az FPS profi kedvelőinek kell más egeret választaniuk. Ettől a speciális felhasználási területtől eltekintve, a Dexxa egere nagyon jól használható. Nem jellemzi az A4Tech WOP-35 mutató remegése, mentes, pl. a Microsoft Intellimouse Optical-nál tapasztalható lötyögős és hangos görgő problémáktól is. Kifejezetten tenyérbe simuló, szimmetrikus kialakítása miatt mind jobb, mind balkezesek használhatják Többféle felületen kipróbáltuk, probléma csak egy teljesen átlátszó üveg asztalon jelentkezett. A Dexxa mindennapi számítógép használatunk megbízható, hű társa lehet. Mindenkinek javasolható, ha egy univerzális, olcsó egeret szeretne.
Ára: 5000 Ft.

Előnyök:
 + Olcsó
 + Pontos pozícionálás
 + Halk, precíz görgő
 + Bármely felületen üzemel
 + Nem igényel karbantartást
 + Könnyű
 + Ergonómiailag átgondolt forma
 + Balkezesek is használhatják

Hátrányok:
 - Relatíve kis felbontás (400 dpi)
 - FPS játékokhoz profiknak lassú
 - Nincs USB támogatás
 - Nincsenek oldalgombok

Baro

2002. július 1.


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat