‹

Click Here!


Volvo S80 2.0T
Teszt

Elmúltak már a Volvo cégnél azok az idők, amikor a svéd járművek négyszögletesek voltak és nehézkesnek hatottak. A 4,83 méter hosszú S80-as modell íves, lágy formát kapott. A szögletes emblémával ellátott hűtőrács mindenesetre még mindig az élekkel határolt múltbeli design-ra emlékeztet. A motorháztetől kezdődően egy V alakú perem húzódik egészen a hullámformájú hátsó lámpákig. Ezek előtt találjuk a távirányítású zárral ellátott nagy méretű, 440 literes csomagteret, amelyet a hátsó ülések előre döntésével 1106 literesre lehet növelni.

A nagyméretű svéd autó business felszereltségű változatának utastere a részben világos bőrből készült berendezésével azonnali beszállásra csábít. Nemes fából lévő szegélyek kényeztetik el az ember szemét. Ezek megtalálhatók a kormánykeréken és az ötsebességes váltómű kezelőkarján is. Az ülések éppolyan kényelmesek, mint ahogy kinéznek. A még melegebb érzést az ülés két fokozatú fűtése nyújtja. A jégvirágokkal borított ablakot a automata klímaberendezés gyorsan leolvasztja, míg a külső visszapillantó tükröknél az elektromos fűtés gondoskodik erről. A sofőr és a mellette utazó egymástól függetlenül pontosan beállíthatja a számukra kellemes hőfokot. A kiváló hangzású audióberendezés kezeléséhez a vezetőnek le sem kell vennie a kezét a kormánykerékről, hiszen azon helyezkednek el a hangerő szabályzó, a hullámsáv választó valamint a magnó gombjai. A távirányító sárga gombja akár egy James Bond film ötletadója is lehetne: ez kapcsolja be ugyanis a reflektort, amely megvilágítja az aludni térő sofőr házához vezető utat, majd fél perc után automatikusan kikapcsol.

Az S80-as teljes körű biztonsági csomaggal rendelkezik. ütközéskor a vezetőt és utasát légzsákok védelmezik. A tető szegélyéből felfújódó oldallégzsákok egészen a padlóig érnek. Az 1,6 tonnás svéd autó biztonságos megállításához az ABS-t elektromos fékerőkiegyenlítő berendezéssel látták el. Az STC stabilitást ellenőrző eszköz nemcsak az első kerekek túlpörgését akadályozza meg elinduláskor, hanem a kanyarban történő kicsúszást is, és így biztosan a nyomvonalon tartja az S80-ast. A műszerfalon egy kijelző hívja fel a figyelmünket a rossz útviszonyokra. Ez kedves gesztus a fedélzeti számítógéptől, amely többek között a külső hőmérsékletről, az üzemanyagfogyasztásról és a még megtehető távolságról is tájékoztatja a vezetőt.
 

 

 


Teljes biztonsági csomagot tartalmaz

A Volvo S80-as műszaki adatainak tanulmányozása során meghökken az ember, hiszen a 2 literes térfogatú hajtómű nem tűnik igazán nagynak a nehéz autóhoz képest. Ha meggondoljuk manapság már kisautókban is megtalálható a hasonló méretű motor. A 132 kW-os és 180 lóerős öthengeres erőforrás mindenesetre erőteljesen indul és halkan zümmög álló helyzetben. A lámpánál megállva felmerül a kérdés, hogy egyáltalán működik-e. Gyorsuláskor azonban hallatja lágy morgó hangját, legalábbis 3000-es percenkénti fordulatszámtól. Ez előtt visszafogottabban adja le a teljesítményét. A 100 km/h-ra való gyorsuláshoz 9,1 másodpercet vesz igénybe, végsebessége 210 km/h, fogyasztása 9,4 liter vegyes használatban.

Az ötsebességes skandináv autót lehellet finoman lehet váltani. A sebességváltáskor fellépő kattogó hang alig csökkenti a váltás élvezetét. Nagyon jól sikerült az S80-as szervokormánya. A kisebb parkolóhelyre történő beállást legfeljebb a kocsi 4,9 méteres hossza akadályozhatja meg.
Némileg érthetetlen a rúgózás. Amíg a lágy beállításának köszönhetően védi a bennülőket, addig az út egyenetlenségeit rövid billenéssel nyugtázza. A biztonságot ez azonban egyáltalán nem csökkenti.

Forrás: Kicsikocsi.hu

Szólj hozzá a fórumban!


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat