‹

Click Here!


Toyota Celica
Teszt

A Toyota Celica első modellje 30 évvel ezelőtt, 1970-ben a Tokio Motor Show-n mutatkozott be. Az évek folyamán a japán autónak csupán a neve maradt a régi. A technikát és a megjelenést állandó változás jellemezte. A típus 7. generációja teljesen megváltozott autóként mutatkozott be.
Az új Celica eleje semmi hasonlóságot sem mutat az 1994 óta gyártott korábbi változattal. Hossza 4,42 méterről 4,33 méterre csökkent. Átlátszó üvegű fényszórója észrevétlenül illeszkedik be az az új, lágy vonalú motorháztetőbe, amelynek a közepén található levegőnyílás, az alsó lökhárító alatt elhelyezkedővel együtt arról gondoskodik, hogy a sportos, négyhengeres hajtómű elegendő friss levegőt kapjon. 15 collos, ragyogó kerékpárpántok adnak otthont a 195/60-as méretű, óriási gumiabroncsoknak. Az új Celica a csapott hátsó részével és a felhúzott, éles szegélyű vonalaival kívülről egy bikára valamint a 80-as évek végén mindösszesen 8000 darabban gyártott BMW Z1-re hasonlít.
Az utastérben a sofőrt és a mellette utazót egy meghatározó jellegű műszerfal oszlop választja el, amely a szürke műanyag burkolatával meglehetősen olcsónak tűnik. A fejtámlákkal felszerelt kagylóülések mindenképp sportos érzést keltenek az emberben. A bőrbevonatú sebességváltókar csak arra vár, hogy a szériafelszereltséghez tartozó hat fokozatot mihamarabb végigjárhassa. A kényelemről elektromos berendezések, mint pl. az ablakemelő és a külső tükröt beállító szerkezet gondoskodik. A 323 literes csomagtér teljesen elfogadható méretű, ráadásul a hátsó ülések külön-külön előre döntésével a csomagok tárolására éppen a kétszeres hely áll a rendelkezésre.
Az új sportautónak a Toyota egy új hajtóművet ajándékozott. Az 1,8 literes könnyű fémből készült motor teljesítménye 105 kW és 143 lóerő. A fürge négyhengeres motorral a Celica figyelemreméltó 8,7 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-s sebességre. A korábbi típusokkal ellentétben az új japán sportautó a 200 km/h-s határt 205 km/h-s végsebességgel lépi túl. Az új hajtómű kellemes mellékhatása a mérsékelt fogyasztás. Az átlagosan 7,7 liternyi szuperbenzin fogyasztás egy sportautónál igazán méltányolandó. Biztonságtechnikát tekintve a Celica magas színvonalon üzemel. Az elülső és oldalsó légzsákok mellé szériafelszereltségű övfeszítők társulnak. A fékrendszer ABS-sel rendelkezik.

Forrás: Kicsikocsi.hu

Szólj hozzá a fórumban!


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat