‹

Click Here!


Renault Scénic 1.6 RXE
Teszt

Van-e szebb dolog annál, mint autóval kirándulni menni? Az utastér tűzhelyként forrósodik át a napsugaraktól, a gyerekek a hátsó ülésen unatkozásból rendetlenkednek míg a felnőttek kölcsönösen egymást hibáztatják. Történhet ez másképp úgy is, ahogy azt az ötüléses Mini-Van Scénic a reklámban régóta hirdeti. 700.000 eladott Scénic után a tágas francia autót most alaposan átalakítják. Meg akartunk győződni arról, hogy az új Sciénic-el valóban feszültségmentesen lehet hosszú távon autózni és tettünk egy túrát a jól felszerelt RXE-típussal.

Kihívóan nézeget minket az új átlátszó üvegű fényszóró. A motorháztetővel egybeépített, szintén új hűtőrács tetszetősebb, mint amilyen az előző volt. A korábbi változat ékformájú motorháztetője olyan hatást keltett, mint a cápának a szája, amely éppen fel akarja falni az embert. Elegánsabb az új hátsó rész is. A hátsó ködlámpákat a csomagtartó ajtajából a keskeny hátsó lámpasorba illesztették. A csomagtartó ajtajánál különösképpen leleményesek voltak a Renault részletekre ügyelő tervezői. Az ablaküveg önállóan is nyitható és így gyorsan hozzá lehet férni a 410 literes, nagy csomagtartóhoz. Amíg idáig infravörös fénnyel működött a központi zár távirányítója, addig az új nemzedéknél rádiókapcsolat közvetíti az impulzusokat. Ennek az az előnye, hogy már nem kell többé pontosan az utastérbe célozni a kulccsal. A hátránya az, hogy a rádióhullámok akár a nadrágzseben is áthatolnak. Mulatságos, amikor valaki lehajol és a Scénic vidáman szembemosolyog. Az ülések anélkül feszesebbek az előzőeknél, hogy le kellene mondani a tipikus francia, finom szövetről. A három hátsó ülés szokás szerint egyenként is eltávolítható. Az első ülések háttámlájáról lehajtható asztallapok túraautó jelleget kölcsönöznek a Scénic-nek. A poharak biztonságos tárolásához lyukak találhatóak az asztallapon, nehogy felboruljanak rázósabb vezetésnél. Valódi újítás a műszerfal középső része előtt elhelyezett, italdoboz és egyéb apróság számára kialakított tartóhely. Ehhez kapcsolódik a szériafelszereltséghez tartózó klímaberendezés, ami lehetővé teszi, hogy forró pusztaságban is legyen kéznél egy korty hűsítő ital.


Az első kompakt egyterű

A vezetőülésen helyet foglalva kétségünk támadhat, hogy a Scénic valóban 4,17 méteres és ezzel a Golf osztályba tartozik. Az 1,68 méteres járműmagasság a bőséges hely érzetét kelti az emberben. Parkoláskor győződhetünk meg arról, hogy valóban nem hosszabb az autó! A szervókormány segítségével mindenkor gyermekjáték a parkolás. A magasított ülések emelkedettség érzését keltik. Legkésőbb akkor száll vissza az ember a realitások talajára és veszi le a lábát a gázról, amikor az oldalszél a magas karosszériának csapódik. Mindazonáltal mindent egybevéve nagyon jók a vezetési viszonyok. A lágy rúgózás egyformán könnyűvé teszi a göröngyös macskaköves vagy hosszabb egyenetlen úton történő vezetést. Mindnesetre a hirtelen felbukkanó vasúti átjáró padkáit rövid bólintással nyugtázza a kocsi.

Szinte tévedhetetlennek bizonyul a Scénic ötfokozatú sebességváltója. A könnyű kuplunggal együtt a sebességváltás valódi örömöt okoz. Az 1.6-os 16 szelepes hajtóműnek az 1,33 tonnás francia autóval semmilyen gyorsulási nehézsége sincs. Fürge 11,2 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s határt. A sietős száguldók örülni fognak a 182 km/h-s végsebességnek. A kifinomult hallásúakat talán zavarni fogja a motor kissé nyers hangja. A 7,3 literes ólommentes szuperbenzin átlagfogyasztás éppoly örvendetes, mint a kedvező kipufogógáz-kibocsájtás, amely megfelel a D4-s normának.

A Scénic RXE felszereltsége elkényeszteti az utasait. A klímaberendezéstől az audiorendszeren át, amelynek a kezelőszervei a kormánykeréken találhatóak, egészen a fedélzeti számítógépig, mindent magába foglal. A biztonság terén is jelentősen latba veti magát a kompakt francia autó. Az ABS-t és az első légzsákokat most már az oldalsó légzsákok is kiegészítik. Azért, hogy a Mini-Van-t nehogy a piros lámpánál az úgynevezett "beugrásos" módszerrel a szemünk láttára rabolják el, 7 km/h-s sebesség alatt minden ajtó automatikusan lezáródik. Mindenesetre meg kell szokni az eközben keletkező csikorgó hangot.

Az új 16 szelepes Renault Scénic RXE 1.6 valóban jó feltételeket teremt ahhoz, hogy a gyerekekkel hosszabb utazást lehetőleg kényelmesen tegyen meg az ember. Csupán a autókkal teli utak problémája marad meg, de ez már egy egészen más történet.

Forrás: Kicsikocsi.hu

Szólj hozzá a fórumban!


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat