‹

Click Here!


Fiat Punto
Teszt

Hat évnyi gyártás és több mint 3,3 millió darab után a Fiat a jól megérdemelt nyugállományba küldi a kasszasiker Punto-t. Az új karosszériára, amely megörökölte az elődje magasra ívelő hátsó lámpáját, a tiszta vonalvezetés a jellemző.

A formatervezők eltérő hangsúllyal alalkították ki a három- és az ötajtós Punto-t, amelyből egyértelműen a háromajtós a sportosabb változat. A "Minden ízlést kielégítő Punto" mottóval összhangban két karosszériatípus, öt felszereltségi változat és hat különböző teljesítményű motor, köztük egészen a 131 lóerősig (96 kW), alkotja a választékot. Örvendetes, hogy már az alapváltozat is teljeskörű biztonsági csomaggal van felszerelve, amely tartalmazza a vezetőt és a vezető melletti utast védő légzsákot, az oldalsó légzsákot, az övmegfeszítőt, az ABS-t, a fékrásegítőt és a tűzvédelmi rendszert. Mivel a komfort felszereltség ezenkívül állítható magasságú vezető ülést és kormányt is tartalmaz, a jövőben várhatóan többet nyújt a Punto a nehezen megkeresett pénzért. Ennek ellenére megválaszolatlan a kérdés, hogy az új Punto esetében is lesz-e cabrio.

 


Modern forma

Teljesen új a motorkínálatban a 80 lóerős, takarékos Common-Rail-Diesel motor, amely a két 60 és 70 lóerős dízelt váltja fel. A takarékosság és az olaszos temperamentum összhangban megfér egymással az új 1,9 literes hajtóműnél. Már 1.500-as fordulatnál leadja a motor a 196 Newtonméteres maximális forgatónyomatékát, amely lehetővé teszi egyrészről az alacsony fokozatban történő autózást, ami lényegében a beharangozott alacsony, 4,9 literes átlagfogyasztást segíti elő. Másrészről a kis olasz autó 12,2 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet és 170 km/h a végsebessége. Az árlistán a "CVT-Tiptronic Automatic Speedgear" bonyolult elnevezés mögött egy szokatlan technikai megoldás rejtőzik: egy fokozat nélküli automata meghajtó hat előre programozott áttétellel, amelyeket egy kapcsológomb megnyomásával kézzel lehet váltani. Normális esetben a fokozat nélküli meghajtó a motort az optimális tartományban állandó fordulatszámon tartja, ami az eredményezi, hogy az autó gyorsuláskor és fékezéskor egyaránt azonos motorhangot ad ki. Ez az megoldás gazdasági szempontból ésszerű, azonban a vezetőtől nagyobb átállást követel meg, hiszen a továbbiakban már nem lehet a motor hangja alapján vezetni. A beépített Tiptronic-rendszerrel kézzel úgy lehet sebességet váltani, hogy közben nem kell a kuplungpedált taposni. A szokványos vezetési élmény árán azonban a fokozat nélküli automatarendszer használati előnye meg is szűnik.

Összesítés: kedvezően lehet megvásárolni és teljes szériafelszereltségével az új Punto sok Lupo iránt érdeklődőt fog törengésre késztetni, annál is inkább, mivel az autó a tágas utasterével legalább egy autókategóriával feljebb foglal helyet.

(Hazánkban a Punto alapfelszereltsége nem tartalmazza az utasoldali és az oldalsó légzsákot, valamint az ABS-t.)

Forrás: Kicsikocsi.hu

Szólj hozzá a fórumban!


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat