‹

Click Here!


Fiat Multipla
Teszt

A Fiat a Multipla-val 1999 áprilisában az év legszokatlanabb minibuszát dobta piacra. Néhányan állítják, hogy a magas üveg felépítménye hátulról a postakocsikra emlékeztet, míg megint mások az autó elejében egy vigyorgó delfin tekintetét vélik felfedezni. A Multipla a célnak megfelelő, mivel a 3,96 méter hosszú és avantgard formatervezésű hatüléses minibusz hat felnőtt szállítását teszi lehetővé. A Multipla trükkje az, hogy 1,87 méteres káprázatos szélességel rendelkezik és az 1,67 méteres magaságával alig alacsonyabb, mint a közkedvelt Fiat Ulyssse vagy a Ford Galaxy. Az is szokatlan, hogy a karosszéria felfelé kiszélesedik, ami egyrészt tágasabbá teszi az utasteret, másrészt nyáron megóvja a gazdagon üvegezett karosszériát a túlzott felmelegedéstől.

Mivel a Multipla egyértelműen rövidebb, mint pl.: a VW Golf, ami 4,15 méter hosszúságú, ezért az üléseket egymás mellett hármasával két sorban helyezték el. Amikor a hattagú család együtt indul nyaralásra, akkor a 430 literes csomagtér, ami bár nem rekordgyanús, elegendő helyet biztosít a szokványos méretű csomagok részére. Különben az egész utastérre a variálhatóság jellemző. A lehajtható, csupán 14 kilogramos ülések tetszés szerint alakíthatóak, átrendezhetőek úgy, hogy például a biciklik szállításához is megnövelhető a csomagtér, amely maximális mérete 1300 liter. Az első sor középső ülését könnyen hátrébb lehet tolni, hogy a vezetőnek és a mellette ülőnek nagyobb hely maradjon. A Mercedes technikusai is ezt a hatást használják ki például a "smart" konstrukciójánál, hogy a keskeny utastérben még több helyet szabadítsanak fel. A középső ülést igény szerint hátra döntve akár asztalként is lehet használni, vagy akár egy hűtőláda is tehető a helyére, ami asztalként vagy tárolófelületként funkcionálhat. Ugyanez érvényes a hátulsó középső ülésre is, amelynek háttámláját ledöntve szintén asztal alakítható ki.

 


...amelyek kivehetők, s csak 14 kg-osak

 

A Multiplát kétfajta motorral kínálják: a 76 kW-os és 103 lóerős 1,6 literes benzinmotorral és a 77 kW-os 105 lóerős Common-Rail-technikával felszerelt, direktinjektoros 1,9 literes turbódízel motorral. A benzines hajtómű 12,6 másodperc alat gyorsul 100 km/h-ra, 170 km/h a végsebessége és 8,6 literes a fogyasztása. A diesel motor 12,4 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s határt és 6,4 literes fogyasztás mellett 170 km/h-s végsebességre képes. A jövőben további három motort terveznek a Multipla motorkínálatába felvenni, amelyek közül mind alternativ üzemanyaggal működnek. Ilyen a gázmeghajtású motor, a "Bifuel"-változat, amely részben benzint, részben metánt használ, és egy környezetbarát hibrid hajtómű, ami szükség szerint a belsőégésű motorból vagy az elektromotorból nyeri az erejét.

Összegzés: a Multipla egy olyan bátor lépés, amely az autó formáját következetesen a funkciójának veti alá. Feszülten figyeljük, hogy az imázsra odafigyelő autóvásárlók miként fognak reagálni erre az érdekes kocsira. Vajon megmarad-e a Multipla a taxisofőrök számára, akik biztosan megtanulják értékelni a kocsi formájából adódó előnyöket, vagy talán a praktikuságot szem előtt tartó személyek autókultusza lesz? Még lehet fogadni.

Forrás: Kicsikocsi.hu

Szólj hozzá a fórumban!


 

Legfrissebb fórumtémák

 
[an error occurred while processing this directive]
 

 

Copyright: Fellpack Kft. 2000-2023. Minden jog fenntartva.

Médiaajánlat